lunes, 4 de mayo de 2015

INTRODUCCIÓ


            Fa uns anys es va detectar la necessitat d'unificar criteris en l'administració de medicació endovenosa  a pediatria. Es va detectar la necessitat de definir en quan volum diluir la dosi pautada per evitar toxicitat o sobrecàrrega de líquids en nens petits.

            A partir d'aquesta necessitat real, es van establir dues línies de treball. Es van agrupar els fàrmacs en dos grups: medicació d'urgències/emergències i medicacions de tractament intermitent, antibiòtics, analgèsics i altres. L'objectiu era actualitzar una taula d'antibiòtics, ja existent, i redactar una taula de medicació de SVA i emergències. Proporcionar així unes eines, per facilitar el treball a infermeria alhora de preparar la medicació i augmentar la seguretat del pacient pediàtric.

            En el cas de la medicació d'urgències, generalment, s'administra en bolus i la reconstitució ha de ser fàcil, a raó de 1mg/ml en aquells casos que això sigui possible. En el cas dels antibiòtics, s'administren sempre diluïts i per calcular el volum final, es necessària una constant de dissolució, que és la concentració màxima del fàrmac. Definim la concentració màxima com la quantitat màxima del fàrmac en un ml. Utilitzant aquest valor, obtenim el mínim volum de dissolució, que és l' ideal, a unitats de nounats. És un valor segur, no tòxic i que garantitza un volum mínim de liquid.

           Es va fer una revisió bibliogràfica de les pautes de reconstitució i dissolució dels diferents medicaments, S'ha treballat amb el llibre “Pediatric Dosage Handbook”,  i s'ha fet un revisió del Pediamecum, de les fitxes tècniques dels medicaments a http://www.aemps.gob.es/, de la informació de la que dispossem al nostre centre de treball i d'altres centres (Hospital Sant Joan de Déu, l' unitat de neonatologia de l'hospital d'Alcorcón 2011). En algun cas concret, ens vam possar directament en contacte amb el laboratori fabricant.

           Un cop recollida tota la informació, es van dissenyar dues taules diferents, revisades pel servei de pediatria del nostre centre.

          Com que els temps canvien i ens trobem submergits en les noves tecnologies, es va decidir donar un pas endavant. A més a més de les taules de butxaca, es va dissenyar una aplicació pel móvil. Així va nèixer NDCalculator (Nursing Dilution Calculator).

No hay comentarios:

Publicar un comentario